Vad är Bitcoin?

Bitcoin introducerades 3 januari 2009. Valutan kan även delas i decimaler (valörer). Decimalgränsen går vid 8 decimaler: 0.00000001 BTC eller 1/10⁸. Denna valör heter satoshi.

Bitcoins valörer:
0,01 BTC = 1 cBTC = 1 centibitcoin eller bitcent
0,001 BTC = 1 mBTC = 1 millibitcoin, mbit eller millibit
0,000 001 BTC = 1 µBTC = 1 mikrobitcoin, ubit eller mikrobit
0,000 000 01 BTC = 1 satoshi

Namnet Satoshi härstammar från grundaren av Bitcoin, Satoshi Nakamoto, som i sin tur tros vara en fiktiv figur. Allt för skydda kreatörerna bakom denna kryptovaluta så mycket som möjligt.

Som sagt så är Bitcoin en så kallad kryptovaluta och är ej knuten till någon bank eller finansinstitut. Det är användarna som bestämmer värdet och efterfrågan på Bitcoin.

 

Då metoderna som används för att handla Bitcoin ofta är ljusskygga så används valutahandeln med denna valuta på olika sätt. Vissa använder Bitcoin för olagliga aktiviteter medans andra kanske använder den för demokratiska syften i länder där demokrati inte alltid är en självklarhet. Det finns alltså “två sidor” av detta bitcoinmynt.

Nätverket av bitcoins är konstruerat som så att det aldrig kommer överstiga 21 miljoner stycken Bitcoins. För att skapa nya bitcoins så används, och uppmuntras, det datorer i stora nätverk för att lösa olika matematiska problem. När dessa matematiska uträkningar har beräknats färdigt så belönas man med ex antal bitcoins. Detta kallas även för bitcoin mining.

Planen, och uträkningen, för att lösa alla matematiska problem – som blir svårare och svårare – är att alla bitcoins skall vara färdigbrytna efter 128 år. De första 4 åren så beräknade de att det skulle brytas omkring 10,500,000 bitcoins. De sista 4 åren (År 124 till 128) så beräknas endast 0.0006 att brytas.

Då antalet Bitcoins är begränsade så styrs värdet, valutakursen, av efterfrågan. Och det fungerar ungefär på samma sätt som handel med andra världsvalutor. Efterfrågan styr!

Om ni är nyfikna på hur man handlar med Bitcoin så kan ni läsa mer om det här: Köpa bitcoin. Vi rekommenderar inte lån för att finansiera bitcoinköpet, men för andra ändamål rekommenderas ett besök hos vår partner Lånemäklaren dit du kommer genom att klicka på länken. Lånemäklaren erbjuder även samlingslån för de som önskar förbättra sin ekonomiska situation.

Här finner ni en förklarande instruktionsfilm från de officiella Bitcointeamet:

Bitcoin och andra kryptovalutor

Bitcoin är verkligen inte den enda kryptovalutan där ute. Men kanske den mest välkända.
Här listar vi andra populära kryptovalutor:

Bitcoin
BitSharesX
Bytecoin
Darkcoin
Dogecoin
NameCoin
Litecoin
HunterCoin
Feathercoin
Monero
Nxt
Peercoin
Primecoin
Ripple

Du kan lese mer om bitcoin på Aksjeskole sin nettside

Bitcoin

Valutakod:

BTC

Lokalt namn:

Bitcoin

Införd:

År 2009

Används:

Globalt